SEMPOZYUMUN DEĞERLENDİRİLİMESİ
- Detaylar
- Kategori: Büyükkarapınar Yazıları
- Yayın tarihi: Cuma, 28 Eylül 2018 16:52
- Yazar: alidokur
- Gösterim: 1685
SEMPOZYUMUN DEĞERLENDİRİLİMESİ ( 1. Kürsüde açılış esnasında vali ve diğerleri)
Uluslararası Geçmişten Günümüze EMENEK ve ÇEVRESİ SEMPOZYUMU 02-04 Ağustos 2018 tarihleri arasında Ermenek’te Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezinde yapıldı.
Öncelikle sempozyum sürecinde bilim insanları tarafından hep konuşulan, yazılan Ermenek ve Çevresi insanları, yaşanmış olayları ve sorunları konuşuldu ve işlendi.
Sempozyum nedeniyle KMÜ öğretim üyeleri önceden Ermenek’in adını duyarken, şimdi coğrafyasını, kültürünü, doğal güzelliklerini gördüler ve tanıdılar.
Şüphesiz bilim insanları Ermenek ile ilgili konularını işlerken internet ortamı dışında araştırma ve incelemeler yaparken çevreyi gezip dolaştılar ve daha yakından Ermenek’i tanıdılar.
Sempozyumun en verimli etkileyici bölümü ilk gün sabahı yapılan açılış konuşması idi, Bu bölümde oturum başkanlığını yapan Sayın Rektör Mehmet AKGÜL’den sonra , Emekli Öğr. Üyesi Prof. Dr. Süleyman Hayri BOLAY, Emekli Öğr. Üyesi TOBB Eski Rektörü Tahsin KESİCİ, Emekli Öğretim Üyesi Ünlü damar Cerrahi Prof. Dr. İbrahim CEYLAN beyler konuştular. Üçü de kürsüde öğrencilere ders verir nitelikte Ermenek’in derin sorunlarını temas eden konuşmalar yaptılar. Adı geçen konuşmacılar, bilim insanlarının huzurunda Ermenek ve çevresinin sorunlarını anlatmış olmaları sempozyumun derinliğinin bir başlangıç göstergesi oldu.
Sempozyum vesilesi ile Sayın Valimiz MERAL’in iki gün boyunca sempozyumu izlemesi ve Ermenek’te bulunması da kazanç noktalarından biri sayılır.
Sempozyumun çok büyük ölçüde sponsorluğunu yapan ve gelen misafirlerle bir hafta boyu ilgilenen ve ev sahipliği pozisyonunu üstlenen Selçuk Ecza Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Sonay GÜRGEN’in misafirleri karşılaması ve onları ağırlamasının farklı bir övgü olduğunu yazmalıyım.
Ermenek Selçuklu Otel Müdürü Ata GÜR’ün ve otel çalışanlarının olağanüstü çalışmaları ve misafirlerini memnun etmesi iyi bir ekip çalışması olarak görülmeye değerdi.
Şüphesiz Ermenek Belediye Başkanı Sayın Uğur SÖZKESEN’ in ve Belediye personelinin de sempozyum boyunca gündüz ve akşamları çok emekleri olduğunu yazmalıyım. Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi’ndeki organizasyon hizmetleri de eksiksiz tam not alacak düzeyde bir organizasyondu.
Sıcak ve uzun bir yolculuğu göze alarak Ermenek’e gitmek, Taşeli Yöresi Hayvan Varlığını ve Önemini üyelere anlatmak beni mutlu ettiği kadar, geçmişte yörenini sorunları ile ilgili yazılarım nedeniyle bana atıfta bulunan onun üzerinde bilim insanının yazılarımı kaynak göstermesini öğrenmiş bulunmam mutluluğumu bir kat daha artırmış oldu.
Sonuç olarak sempozyum ortamını, yaptığı bağışlarla ve kurduğu kurumlarla bizlere hazırlayan, olanakları sağlayan merhum Ahmet KELEŞOĞLU’nu rahmetle anarken kurumu SELÇUK ECZA HOLDİNG çalışanlarına da teşekkür ediyoruz. 06.08.2018 Hasan ŞİMŞEK
SEMPOZYUMUN DEĞERLENDİRİLMESİ (2 Grup, İbrahim Ceylan, kesci, bardakçı ve H. Şimşek 9 foto )
Sempozyumun İstanbul ve Ankara ayağını organize eden Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Ahmet Kaysılı idi. Sempozyumda yöre ile ilgili bildiri sunacak ve sempozyuma katılacak isimlerin tespitinde büyük gayreti oldu. Sempozyumun başarılı geçmesinde çok büyük katkısı olduğunu söylemem abartı olmaz. Ahmet Kaysılı kardeşimize, başlangıçta listede adı görülmeyen, sempozyuma katılmalarının önemli olduğuna inandığımız hemşehrilerimizin isimlerini hatırladıkça e mail yoluyla bildirdim. Adını bildirdiğim bilim insanları, büyük ölçüde çeşitli alanlarda sempozyumda görev aldılar, Ahmet kardeşimiz bu alandaki görevini eksiksiz yaptı.
01 Ağustos 2018 tarihi akşamı konaklanacak yer olan Selçuklu Otel’e indiğimizde, hepimizi ağabeyi Prof. Dr. İbrahim CEYLAN ile karşılaştım, akşam koyu bir sohbet yaptık.
Eski TOBB Üniversitesi Rektörü hemşehrimiz Sayın Tahsin KESİCİ’nin de Ermenek’te olduğunu ve sempozyum için geldiğini biliyordum.
Halit Bardakçı arkadaşımız ve eşi Naciye Hanım da sempozyumda idi.
Sayın Kesici, Sayın Ceylan başlangıçtaki “Açılış oturumu”nda Ermenek ile ilgili yaptıkları değerlendirmelerde sonradan sempozyumda işlenen konuları biliyormuşçasına öngörüde bulunarak adeta konu başlıklarının özetini verdiler.
Halit BARDAKÇI arkadaşımız, “ Efsane Belediye Başkanı Emin Hami Koçaş ve Ermenek Hidroelektrik Santrali “ adlı bildiriyi sundu.
Sunulan tebliğlerin çok olması, 3 ayrı salonda aynı saatte olması konuları takip etmede katkı ve değerlendirme yönünden bir şanssızlıktı.
Benim izlediğimi salonlarda Sayın Prof. Dr. Tahsin Kesici, Sayın Prof Dr. Salim Cöhce’nin ve şahsımın tebliğlerin değerlendirilmesinde oldukça iyi katkılarımız oldu. Salim CÖHCE’nin bildiri sunan tarihçilere kök söktürdüğünü söyeleyebilirim.
Sunulan tebliğlerin değerlendirilmesi için ayrılan zaman olmadığından ya da zaman ayırmadıklarından, tebliğlere dinleyicilerin ve diğer tebliğ sunan katılımcıların katkısı ve eleştirisi ne yazık ki yapılamadı. Tebliğler için zaman ayrılmamış olması ya da çok kısa tutulmasını büyük bir eksiklik olarak görüyoruz. Tüm bunlara rağmen Sayın CÖHCE ve Sayın KESİCİ, benim izlediğim salonlarda sunulan tebliğlere eleştiri ve katkıda bulundular.
Şüphesiz yerel ve sözlü kaynaklara başvurmadan kitabi olarak ya da internet ortamında bulunan bilgilerle Ermenek ve Çevresi için tebliğ hazırlamanın yeterli olmadığı bu sempozyumda da net olarak görüldü. 06.08.2018 Hasan ŞİMŞEK
SEMPOZYUMUN DEĞERLENDİRİLMESİ ( 3 ) (Salim CÖHCE FOTOSU )
“Uluslararası Geçmişten Günümüze Ermenek ve Çevresi Sempozyumu”nda öne çıkan bilim insanlarından biri de şüphesiz tarihçi Prof. Dr. Salim CÖHCE’dir. Geçen yazımda belirttiğim gibi tarihi konularda tebliğ sunucularının çoğunun eksiklerini, yanlışlarını anında, ya da aralarda sık sık müdahale ederek düzeltmeler yaptı.
Bir bilim insanı olarak anlatılan konuların hiç tereddüt etmeden nalına da mıhına da vurdu. Çünkü kendileri bildiğimiz kadarı ile sıradan bir profesör değil, birikimi, alt yapısı ve tarihi konular dışında diğer bilim kolları ile de yakından ilgilenen bir bilim adamıdır.
04.08.2018 günü akşamı Selçuklu Otelde yapılan değerlendirmelerde, organizasyonun başarılı olduğunu, konuların ise dağınık olduğunu, oysaki üç beş ana başlık altında toplanabileceğinin mümkün olduğunu, genel çerçevenin iyi belirtilmediğini, buna rağmen sempozyum konularının kitaplaştırılmasında fayda olacağını, bu sempozyumun bir ilk olduğunu, bundan sonraki sempozyumlarda tematik çalışmalar yapılması gerektiğini ve eksiklerin giderileceğini ümit ettiğini, oturum sonraları değerlendirmenin yapılamamasını ya da kısıtlı yapılmasının doğru olmadığını, soru ve cevabın ilmin anahtarı olduğuna işaret etti.
Karınca kaderince her Ermeneklinin Ermenek’e her yönüyle katkı yapması gerektiğini, ifade ettikten sonra, özel söyleşimizde,
Bağcılık, yaylacılık, bağa göçme, bağları terk etme gibi nedenlerin çeşitli yönleriyle araştırılması gerektiğini, Ermenek için işlenecek çok konu olduğunu, göç veriyor olmasının nedenleri üzerinde durulmasında fayda olduğunu ilave etti.
Öyle anlaşılıyor ki, araştırılması ve incelenmesi gereken konuların tespitinde, işlenmesinde Ermenek’in Sayın Prof. Dr. Salim CÖHCE’ye çok ihtiyacı olacak gibi.
Son olarak, yapılan sempozyumun konularının içeriğinin iyi bir doküman olacağını, tebliğ sunucularının da Ermenek’i tanımış olmaları ve bakış açılarının bundan sonra çok daha olumlu olacağı kanaatindeyim.
Sayın KMÜ Rektörü Mehmet AKGÜL ’ü ve organizasyon üyelerini yurdun her tarafından gelen katılımcıları, Ermenek Yüksek Okulu yetkililerini, sponsorları güzel bir kültürel etkinlik yaptıkları için kutlarım. Katılımcıların 70 kadarının son gün Balkusan gezisine ve diğer tarihi ve turistik yerlere gitmeleri, onların Ermenek’e bakış açısını % 100 olumlu değiştireceği kanaatindeyim. 06.08.2018 Hasan ŞİMŞEK
SEMPOZYUMUN DEĞERLENDİRİLMESİ ( 4 HASAN Şimşek , tezini sunarken foto )
Temmuzun 30’nda yollara düştük 02.-04 Ağustos 2018 tarihleri arasında yapılacak olan “Uluslar arası Geçmişten Günümüze Ermenek ve Çevresi Sempozyumu “ nda Taşeli Yöresi’nde Hayvan Varlığının Bölgesel Ekonomiye Katkıları ve Sürdürebilirliği konulu tezimizi sunmak için.
Amacımız, gittikçe azalan ve yaklaşık on yıl öncesi önemsenmeyen nerdeyse yok olma noktasına gelen kıl keçilerin önemini anlatmak ve aile ekonomisine ve milli ekonomiye katkılarını sunmak ve yaşam alanlarının iyileştirilmesini gündeme taşımaktı.
Uzun bir araştırma yaparak Ermenek, Başyayla Sarıveliler’deki yıllara göre davar varlığını sayısal olarak tespit etmek, azalıp azalmadığını azalmışsa nedenlerini gözler önüne sererek insanlarımızı bu konuda düşünceye sevk etmekti.
Başlangıç olarak 1965 yılında o zamanki Ermenek Kaymakamı Bahattin Güney’in hayvan varlığımızı tespit ettiği sayıyı temel saydık ve günümüze doğru bir araştırma yaptık. Bahattin Güney’in 1965 yılında tespit ettirdiği davar ( koyun, keçi ) varlığı 103.120 baştır.
Klasik tarla tarımının yerine meyveciliğin öne çıktığı yılları takiben 2009 yılında ise Ermenek ve çevresinde davar varlığımız son derce azalmış ve dip noktaya gelmiştir. Bu yılda hayvan sayımız TUİK’e göre üç ilçede yaklaşık 25.820 iken, 2011 yılında 42.322’ye, 2018 yılında ise kurban öncesi 86.392’dir. teşviklere rağmen 1965 yılındaki toplam davar varlığındaki sayıya ulaşamamıştır.
Hayvan varlığından, özellikle küçükbaş hayvanlarda bu sayının azalması, aile ekonomisinin yön değiştirmesi, klasik tarım bitkilerinden meyveciliğe geçiş, büyük kentlere göç, hayvanların yayılma alanlarının ( meraların ) daraltılması, verimsiz arazilerin orman statüsüne sokulması, ormancıların ormanları koruma gayreti vb. nedenler gelir.
Sac kebabı için nerdeyse keçi eti bulunmaz olduğu 2009 yılına göre köylerde ve kent çevrelerindeki meralarda günümüzde davar varlığının artmış olduğu ve devlet teşviklerinden faydalandığı, yasakların hayvanlar için ormanlarda gevşetildiği bir döneme girildiğinden sayılarda bir artış gözlenmektedir.
Dünyada ve ülkemizde keçi sütünün anne sütünden sonra kıymetli bir besin maddesi olduğu düşüncesi ve tüketilmesine paralel üretimin artması ve pazarlarda karşılığını bulması sevindirici bir gelişmedir.
Biz yazılarımızla on yıldır, keçiler yaşam alanı iyileştirilsin, yasaklar kalksın diye yazarken bakıyoruz ki 2018 yılının Ağustos ayında Kazancı’ beldesinin bir mahallesinde müteşebbisin biri keçi sütünden “KECHY “ markalı dondurma üretiyor ve FOX TV’de haber konusu oluyor. Bu haber sempozyum günlerinde bile gündeme konuların yoğun olması nedeniyle giremedi, yani değerlendirilip kamuoyu ile paylaşma fırsatı bulamadık. Hâlbuki Ermenek’in adını duyuran en olumlu haberlerden biridir. Ortalıkta tıs !.. yok, oysaki övünülecek Ermenek’in tanıtılması konusunda tanıtım konusu yapılacak büyük bir haberdi. Bu habere sempozyuma gitmeden önce duymuş olmam beni mutlu etti.
Keçilerin yaşam alanlarının genişletilmesinin gündeme gelmesi ve konuşulması ülkemizde ve yöremizde sevindirici gelişmelerdir. Önemli bir besin maddesi olan keçi sütünün her evde olmasa bile bazılarında olması ve tüketilmesi, çocukların sağlııl beslenmesi ve gelişmesi açısından önemli bir gelişme olarak görmeliyiz. 06.08.2018 Hasan ŞİMŞEK