CEVAT KARADENİZ

CEVAT KARADENİZ 

 

 

Bizden biri,

 

Üst düzey bir bürokrattı

 

Sonra özel sektöre geçti,

 

Devletteki başarısını özel sektörde de çok kısa zamanda kanıtladı.

 

Takvim piyasasına girdi, kısa zamanda kendi tasarlayıp kurduğu CEKA markası takvim piyasasında aranır oldu. Takvim piyasasında o kadar talep yarattı ki, müşterilerine zamanında cevap vere bilmek için matbaa kurmak zorunda kaldı.  1980’li ve 1990’lı yıllarda takvim piyasasının önde gelen firmaları arasına girdi. Büyüdü, gelişti, fakat öyle bir zaman geldi ki, oğlu Tahir’in doktorluk mesleğini seçmesi, kızı Deniz için bu mesleğin uygun olmaması nedeni ile kurumsallaştırmaya çalıştığı firmasını çalışanlarına devretti.

 

O Ermenekliler tarafından pek bilinmese de aşağıda okuyacağınız gibi annesi ve hanımı tarafından Ermenekli üst düzey bir bürokrat, büyük bir yetenek ve cesur bir girişimcidir. Kısaca öz geçmişine bakmadan önce, 2009 yılında yazmasını bitirdiğim Köyüm Büyükkarapınar kitabının 176. sayfasında, “Bir gün PTT’ye mektup atmaya gittiğimde, Ermenek’te gördüğüm sandığım bir beyi PTT’nin önünde gördüm. Ermenekli olduğunu söyledi. Yanında iki kişi daha vardı. Ben çok sevindim. Tıpkı Refik Halit Karay’ın Gurbet Hikâyeleri’ndeki olayın kahramanı Hasan gibi. Adapazarı’nda o yıllarda bırakınız Ermenekli, Konyalı bile yoktu. Kendimi çok ama çok yalnız hissediyordum. Ama Adapazarı’ nda son yıllarda siyasilerin hiç ağızlarından düşürmedikleri yetmiş iki buçuk milletten insan vardı, toplama bir yerleşim alanı idi. Benim Adapazarı’nda ne yaptığımı sordular, lisede öğrenci olduğumu ve bir yakın tanıdığımızın ( dayımın kayınvalidesi Hatice Hanım’ın ) evinde kaldığımı söyledim. Benimle gereğinden fazla ilgilendiler. Akşama misafir oldukları akrabaları Adapazarı Zirai Donatım Fabrikası’nda Şef olarak çalışan rahmetli Osman Taş’ın evine akşam yemeğine davet ettiler. Kaldığım eve haber verdikten sonra davet edilen eve gittim. Ev çok kalabalıktı. Osman Taş ailesi, Naci ve Abdullah Keskin kardeşler ve bu yazıya konu olan Cevat Karadeniz ağabeyimiz ve aileleri vardı. Aradan çok zaman geçtikten sonra Adapazarı’nda görevli olan Osman Taş emekli olunca İstanbul’a geldi. Dostluğumuz rahmetli oluncaya kadar devam etti, o zaman küçük olan ve şimdi emeklilik yaşamını sürdüren oğlu Kerim Taş ile iletişimimiz sürüyor. Çoğunuzun bildiği gibi Naci ve Abdullah Keskin kardeşler vefat ettiler. Köyümün kitabını yazdığım 2009 yılında Devlet Malzeme Ofisi’nden emekli olup özel sektörde iş tutan ve İstanbul’a yerleşen Cevat Karadeniz Beyefendi ile ( 18.09.2009 ) tesadüfe bakınız aradan 45 yıl geçtikten sonra sözünü ettiğim kitabı yazarken Cağaloğlu’ndaki ofisimde eski günleri yâd ettik.”  diye yazmışım.

 

 O da Ankara’dan İstanbul’a göçmüş ve serbest   iş yapıyor, zaman zaman görüşüyor ve bizlerin hâl ve hatırını sorup ilgilenirdi. İşte kitabımda söz ettiğim Cevat Karadeniz bugün ( 2017-1964= 53 yıl sonra ) öz yaşamanı yazıya aktarmaya çalıştığım örnek insan o Cevat Karadeniz’dir.

 

Cevat Karadeniz kimdir?

 

 Cevat Karadeniz, 1927 yılında Konya’da doğar. Dedesi Ermenek’te Mal Müdürlüğü yapmış olan Tahir Karadeniz, Annesi Ermenekli Hacı Osman Efendilerden Fatma Zehra Hanım, Babası Konya Devlet Demir Yolları’nda elektrikçi olarak çalışmış olan İrfan Karadeniz’ dir.

 

İlkokul, ortaokul ve ticaret lisesi ni Konya’da bitirmiş.1950 yılında İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu’ndan mezun olur , aynı yıl askere gider. Yakıntarihlere kadar yüksek okul mezunlarının askerliği, işe girişi ülkemizde  başlı başına bir problem iken yakın zamanlarda bu aşıldı.

 

Cevat Bey’in ilk işe girişi  1951 yılında Emlak Kredi Bankası Ankara Merkez Şubesinde olur.  Emlak Bankasında çalışırken Toprak Mahsulleri Ofisinin açmış olduğu Müfettiş muavinliği imtihanına girer ve bu imtihanı kazanarak 1953 yılında Toprak Mahsulleri Ofisinde Müfettiş muavini olarak işe başlar.

 

1955 yılında Ermenekli Hacı Reşit Efendilerinin en küçük kızları Hatice Hanım ile evlenir ve evlilik sebebiyle teftiş işini bırakarak sabit göreve, bu kez Devlet Malzeme Ofisinin Muhasebe Müdürlüğü hesap uzmanlığı kadrosuna geçer. Daha sonra Devlet Malzeme Ofisi Muhasebe Müdür muavinliğine terfi eder.

 

Kurum içindeki başarılarından dolayı,1959 yılında Genel Müdürleri ve Yönetim Kurulu üyelerinin  seçimi ile bilgi ve görgüsünü  artırmak maksadıyla Amerikan AİD teşkilatı vasıtasıyla 9 aylığına Amerika’ya gönderilmek üzere Ankara’da AİD’nin açmış olduğu İngilizce kurslarına katılır.

 

Aynı yıl ABD’nin Washington Eyaletinde Muhasebe ve İngilizce için Üniversiteye devam eder, daha sonra Amerika’nın çeşitli eyaletlerinde Ülkenin ileri gelen firmalarının çalışmalarını izler.

 

1960 yılında Türkiye’ye döner  ve 1965 yılında Genel Muhasebe Müdürlüğü ne terfi ettim bu meyanda ofisin Arçelik A.Ş deki iştiraki nedeniyle ofis görevimin yanında, Genel Müdür Yardımcısı olana kadar, Arçelik A.Ş de yönetim Kurulu Üyeliği de yapar. 1972 yılında Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu üyesi olur. 1976 yılında kendi isteğiyle emekli olur ve özel sektöre geçer. ( devam var )

 

CEVAT KAREDİNZ’İN ÖZEL SEKTÖR HİKÂYESİ ( 2 )

 

Cevat Karadeniz’in cesur bir girişimciliğiyle  arayıp sorgulamasıyla, bilgi ve yeteneği ile  çevresine  ve başında bunluğu teşkilata kabul ettiren ve saygınlığı olan bir üst düzey bürokrattı. Devletteki tepe noktadaki görevinde daha uzun süre kalma imkânı varken, kendine olan güveni nedeni ile emekliğini istemiş ve özel sektörde çalışmayı yeğlemiştir.

 

Cevat Karadeniz 1976 yılında emekli olup İstanbul’a  bacanağı   Abdullah Keskin ve  ağabeyi olan Naci Keskin ile Güzel Sanatlar Matbaası’nın ortak firması olan, Keskin Color Ltd. Şti. nde Müdür olarak çalışmak için İstanbul’a gelir. 1978 yılında Keskin Color’dan ayrılarak, CEKA Takvimcilik, Cevat Karadeniz unvanı altında kendi şirketini kurar. Merkez; Ankara Kızılay, şube; İstanbul Çemberlitaş’ta olmak üzere, kendi şirketinde çalışmalarına devam eder ve 1986 yılında Firmayı kurumsallaştırmak için Ceka Takvimcilik A.Ş ‘ye çevirir.

 

Ticari hayatına 1978 yılından 2009 yılına kadar; CEKA Takvimcilik, CEKA Ofset ve CEKA Baskı ürünleri Ltd. Şirketleri nin idareciliğini yaparak devam eder.

 

2009 yılında, yukarıda da ifade ettiğimiz gibi oğlunun doktorluk mesleğini severek sürdürmesi, kızı için meşakkatli bir meslek olması, yaşının da ilerlemiş olması nedeniyle, ticaret hayatını sonlandırmaya karar verir.

 

Kurmuş olduğu şirketi,  uzun yıllardır kendileri ile çalışmakta olan takım arkadaşlarından birine devreder.

 

Cevat Bey şu sıralarda, oğlu  Prof. Dr. Tahir Karadeniz ve torunları Can ve Umut Karadeniz;   kızı Deniz Mustecaplıoğlu ve  torunları Barış ve Cansu Mustecaplıoğlu  ile  Kadıköy Fenerbahçe’de yaşamını sürdürüyor.

 

Birinci bölümde biraz kapalı geçtik, eşi Hatice Hanım 2. Meşrutiyet yıllarında Ermenek’te Belediye Başkanlığı yapıp da Ermenek- Karaman (eski yol ) yolunun yük hayvanlarının geçeceği kadar genişletip yapılması için Sadrazama sert bir mektup yazan cesur bir belediye başkanı olan Hacı Reşit Efendi’nin kızı, 1957-1960 döneminde milletvekili olan Sami Soylu’nun kardeşidir.

 

Cevat Bey, tanıdığım insanlar içinde en cesur müteşebbislerden birisidir. Sorar, sorgular, araştırır, usa vurur ve karar verir. Böyle üstün bir yetenek, olduğu gibi aynı zamanda ekip çalışmasını seven ve onlara fırsat eşitliği sağlayan değerli bir  yöneticidir. Dürüstlüğü ve erdemli kişiliği de ayrıca herkes tarafından tartışılmasız kabul gören ender şahsiyetlerden biridir.

 

Ben kendisini lisede okurken, 1964 yılında Adapazarı’nda Zirai Donatım Şefi olarak görev yapan rahmetli Osman Taş’ın evinde tanıdım. Dile kolay 53 yıllık bir tanışıklık. Saygın, görgülü, bilgili, erdemli bir ağabey olduğu kadar, küçüklerine de sıcak, sevecen ve öğretici yaklaşımı ile bilinir.

 

İnançlı, hayırsever, bir kişilik yapısı var. ERÇEV’in mütevelli üyesidir. Ayrıca ailece öğrencilere burs katkıları da var. Kendilerine, ailesine, çocuklarına ve torunlarına  sağlık ve mutlu yaşamlar  diliyoruz.  30.05.2017. Hasan ŞİMŞEK