DAVUTOĞLU’NUN MÜJDESİ
- Detaylar
- Kategori: Köşe Yazılarım
- Yayın tarihi: Pazartesi, 13 Nisan 2015 00:00
- Yazar: hasan-simsek
- Gösterim: 1845
DAVUTOĞLU’NUN MÜJDESİ
Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu bizim de üzerinde durduğumuz bir konuya açıklık getirdi. 31 Mart 2015 tarihli Ermenek Güncel’deki açıklamasına göre, Konya Göksu Havzası’nda 30 milyon dolarlık kırsal kalkınma projesini devreye sokacakları hakkında açıklama yapmış. Açıklamasında “ bugün bir müjde ile geldik. Göksu Havzası’nda Konya ve Karaman ili içinde kalan Bozkır, Ahırlı, Hadim, Güneysınır, Akören, Taşkent, Sarıveliler Başyayla ve Ermenek ilçelerimizde, Konya ve Karaman’ın Göksu Havzası boylarında 30 milyon dolarlık kırsal kalkınma projesin devreye sokuyoruz.
2016 yılı başında uygulamaya geçecek projeyle Konya ile Karaman’a yüzde 70’e kadar katkı sağlayan, hibe imkânı sağlayan bir kalkınma projesinin devreye girdiğini ve özellikle meyvecilik, sebzecilik ve hayvancılık alanında bu bölgelerden dış göç durmuş, aksine tekrar bu bölgelere dönüş sağlanmış olacak. ” demiştir.
Bu güzel açıklamaya ne denir? İnşallah açıkladığı gibi olur temennisinde bulunduktan sonra birkaç yıl önceye dönelim. Yer, İstanbul- Yeşilköy, Konyalılar Eğitim Vakfı, konuşmacı KOP Bölge Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, davetlilere KOP’u anlattı. Hep Göksu’yun ovaya nasıl taşınacağını ve ovadaki kazanımların ne olacağını anlattı. Beni Konya Vakıf Başkanı olan aynı zamanda oturumu yöneten rahmetli Oktay Bey, Yaşat Manav Bey’in Konya Liseliler Mezunlarının 55. yılı nedeniyle Semiramis yatında verdiği davette birlikte olduğumuzda davet etmişti. Bir pazar günü olması nedeniyle gelebileceğimi söyledim ve gittim. Toplantı hakkında ve KOP ile ilgili izlenimlerimi o zaman kgrt, ermenek haber internet siteleri ve Yeşil Ermenek gazetesinde yazmıştım.
O toplantıdaki konuşma bittikten sonra, konuyla ilgili katkı yapmak isteyenlere söz verdiler. Ben ilk söz isteyenler arasında idim ama bir türlü bize sıra gelmedi. Söz vermemeleri nedeniyle strese de girmiştim. Bayağı canım sıkıldı. Toplantı bitti bitecek üzere iken en son nihayet herkesin dikkatinin dağıldığı bir sırada istemeyerek de olsalar bana söz verdiler. Kendilerine Sayın Başbakanımızın dile getirdiği Göksü Havzası’ndaki yerleşim alanlarında 80 bin civarında nüfus yaşadığını ve Göksu Havzası sularını alıp ovaya taşıyorsunuz ama bu yörede yaşayan insanların geçimi için bir çözüm düşünmüyorsunuz. Bu haksızlık değil mi diye sormuştum? Yalnız ben Akören ve Güneysınır’dan söz etmedim ama diğer ilçeleri tek tek sayarak Göksu Havzası ( Bozkır, Hadim, Taşken, Başyayla, Sarıveliler, Ermenek, Mut, Karaman’ın merkez köylüleri ) halkı geçimini nasıl sağlayacak diye sormuştum. Toplantı sonu konuyu daha ayrıntılı Babaoğlu ile ikram esnasında konuşmuştuk. Onlar için öncelik, 3- 4 milyon nüfuslu Konya, Karaman, Aksaray, Niğde topraklarındaki yaşayan insanlardı. Göksu Vadisi’nde yaşayan yoksul, soluk elbiseli, yırtık ayakkabılı, rengi solmuş insanların yaşamını gören algılayan yoktu. Herkes Göksu’nun suyunun ovaya aktarıldıktan sonra sağlayacağı katma değerin hayalini yaşıyordu. Sayın Mehmet Babaoğlu şimdi Konya’dan AKP’den 7. sırada milletvekili adayı. Sonradan öğrendiğime göre kendisi toplantı esnasında beni bir “aktivist “ olarak algılamış. Benim yöre ilgili yazılarım kgrt ve ermenek haber internet sitesinde okuduktan sonra bakış açısı değişti ve dost olduk. Yöremizde göletlerin yapımında büyük katkıları oldu. Bu konuda teşvik edici yazılar da yazdım.
İktidar olduğundan beri AK Parti yönetiminin vaatlerine hiç ama hiç güvenmedim. Sayın Başbakanımızın açıkladığı proje şimdiye kadar hayat geçmeli idi. Göksu Havzası, toprağı olmayan bir alan, yarısı kayalık, yarısı orman örtüsü, burada hayvancılık, meyvecilik, sebzecilikle yetiştirmekle gelir nasıl artacak merak ediyorum. Bir defa hayvanların gezip dolaşacağı yerleri sınırladılar. Belki Bucakkışla’dan aşağıda Göksu tabanında seracılıkla gelir biraz aratabilir ama yukarılarda bunu artırmak hele suyu Ova’ya akıtarak yaşam düzeyini yükseltmek gerçekçi bir yaklaşım değil.
AKP Yönetimi hep müjde veriyor ama arkası gelmiyor. Dördüncü dönem seçimler gidiyorlar, yukarıda bahsettiği ilçelerin hiçbirinde gözle görülür, insanların yaşamını iyileştirecek ve o yörede kalmasını sağlayacak, göçü engelleyecek cazip bir durum yaratamamışlardır.
Taşeli Yarımadası’nda adı üstünde verimli toprağın olmadığını yöre yüzeyini büyük bir kısmının kayalıklarla kaplı olduğunu, tarlaların da miras nedeni ile bölük pörçük olduğunu, mezarlıklarda bile yer sıkıntısı yaşandığını birileri Sayın Başbakan’a anlatmalı ve projelerini revize etmeleri diye düşünüyorum.
Tüm bu açıklamalardan sonra inşallah Sayın Başbakanımız Davutoğlu’nun açıkladığı Göksu Havzası Projesi en kısa zamanda revize edilerek ve yöre insanının yaşamını iyileştirecek tez elden hayata geçirilmesi dileğimizidir.
Göksu Havzası Projesi, ulaşım, tarım, sağlık, eğitim, turizm potansiyeli ile birlikte düşünülüp hayata geçirilmesi hâlinde Taşeli Yöresi’nde kısmen göçü önler. 13.04.2015. Hasan ŞİMŞEK