NACİ EKŞİOĞLU
- Detaylar
- Kategori: Kim Kimdir?
- Yayın tarihi: Salı, 22 Ocak 2013 12:38
- Yazar: hasan-simsek
- Gösterim: 3245
NACİ EKŞİOĞLU’NU KAYBETTİK !
(1927- 2013 )
Ankara’da ikamet eden Danıştay Savcılığından emekli hemşehrimiz Naci Ekişoğlu 19 Ocak .2013 Cumurtesi günü Ankara’da vefat etti. 1926 yılında doğan Ekşioğlu, ilkokulu Merkez İlkokulunda, ortaokulu Mersin, liseyi de Balıkesir’de okudu. Liseyi bitirdikten sonra Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdi ve bu okulun idari bölümünden 1949 yılında mezun oldu.
Kadınhanı, Karapınar, Ereğli ve Darende gibi ilçelerde kaymakamlık yaptı. Kaymakamlık döneminin bizim bildiğimiz iki belirgin özelliği var: Birincisi 1954-1956 yılları arasında Karapınar Kaymakamı iken erozyonla mücadele etmesi. Erozyonun tehlikelerinin ne olduğunu ve erozyonla nasıl mücadele edileceğini bilinmeyen bir dönmede, o Karapınar’da ilçenin çoraklaşmasını, canlıların yaşam zorluğunu fark etmiş. En üst düzeyde bir ilçe yöneticisi olarak erozyonun tehlikesini ve çoraklaşmanın farkına varmış ve erozyonu önleme çabalarına girmiştir. Bilimsel mücadele ile erozyonun önlenebileceğini kanıtlamış bir kaymakamdır. Onun erozyonla mücadelesi sayesinde Türkiye gündemine ve ders kitaplarına erozyonla mücadele kavramı girmiş. Kaymakama Naci Ekşioğlu adı erozyonla mücadeleyi başlatan kaymakam olarak literatüre geçmiştir.
Naci Ekşioğlu’nun kaymakam olarak ikinci bir özelliği 27 Mayıs 1960 İhtilalinden sonra Ermenek’te doğduğu yerde Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı yapmış olmasıdır.
Kaymakamlık döneminden sonra Danıştay’a geçen Ekşioğlu yaş haddinden emekli oluncaya kadar Danıştay’da Savcılık görevi yapmıştır.
Ermenek Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetiminde de çalışan Ekşioğlu, Ermenek sevgisi ile dolu bir insandı. Eşi Sıddıka Hanım’ı birkaç yıl önce kaybeden Ekşioğlu emekli yaşamını Ankara’da sürdürüyordu. İyi bir aile babası olan Naci Ekşioğlu ‘nun ( Prof. Dr. Ayşe Gökalp, Nihal Ekşioğlu-Edebiyat Öğretmeni, Doç.Dr. Meral Ekşioğlu ve Prof. Dr. Fatih Ekşioğlu ) iyi eğitimli üç kız bir erkek evlada sahipti.
Cenazesi Pazartesi günü Maltepe camiinde kılınan öğle namazını müteakiben Cebeci Aile Mezarlığına defnedildi. Ailesine, yakınlarına, dostlarına başınız sağ olsun deriz. Ruhu şad olsun.
22.01.2013
Hasan ŞİMŞEK.
Not: Konya’nın Karapınar ilçesine düşük kaliteli linyitle yapılması gündeme gelen termik santral ve sakıncaları için İst. Bakırköy Belediye Parkı’nda geniş kapsamlı yapılan toplantıda Karapınar’ın erozyondan kurtarılması için Sayın Ekşioğlu’nun gösterdiği çabaya vurgu yaparak, mevcut yeşilliğin/tarım ürünlerinin bozulmaması temennisinde bulunarak onun hizmetlerini anımsatmıştım.
BABAM AHMET NACİ EKŞİOĞLU,
Saygıdeğer eğitimci, kıymetli yazar Hasan Şimşek Hoca’nın babamla ilgili, özellikle de Konya’nın Karapınar ilçesindeki başarılı erozyon çalışmaları ile ilgili bir yazı hazırlamak istediğini bildirmesi neticesinde siz okuyuculara değerli babam Ahmet Naci Ekşioğlu ile ilgili kısa bilgiler aktaracağım.
Babamın özgeçmişini sayın Hasan Şimşek tarafından vefatı dolayısıyla kaleme alınan 22.01.2013 tarihli yazıda yukarıda okudunuz. Günümüzde isminin tekrar gündeme gelmesi Bakırköy Belediye Parkında düzenlenen Karapınardaki erozyonla ve yapılmak istenen termik santralle ilgili geniş kapsamlı toplantı. Babam 1954 yılında ilçe için tehlikeli bir afet haline gelen rüzgar ve erozyonun merkezi Karapınar ilçesine kaymakam olarak atanıyor. Erozyon ilçeyi çöl haline getirmiş, kum tepeleri, kum fırtınaları ve obruklar oluşmuş. Çocukluk anılarım içerisinde şiddetli bir fırtınada kum tepelerinin yer değiştirdiğini, araçların Karapınar-Konya arasında trafiğe çıkamadığını hatırlarım. Babamın o dönemdeki ekibi ile yaptığı bilimsel çalışmalar ve sulama kanalları sayesinde Karapınar çölü 10 yıl içerisinde yeşerdi ve cennet haline geldi. Çölden kurtulan Karapınarda her yıl yapılan EROZYON BAYRAMINA babam onur konuğu olarak davet edilir ve katılırdı. Birkaç yıl süreyle biz de ailece katıldık. Babam Kaymakam Ahmet Naci Ekşioğlu’nin bu başarısı Köy İşleri eski Bakanı Münir Güney’in kaleme aldığı “YEŞEREN ÇÖL KARAPINAR MUCİZESİ” kitabında konu olmuş ve övgü ile sözedilmiştir. Ayrıca aynı başarıdan Prof. Dr. Cevat Geray’ın Karapınar hakkındaki kitabında, Mete Akyol’un Hürriyet Gazetesindeki yazılarında bahsedilmiş, TRT’nin Karapınar belgeseli filminde yer almıştır. Bu başarılardan dolayı babam 1984 yılında Orman Bakanlığı tarafından şilt verilerek ödüllendirilmiştir.
26.02.2003 tarihinde Konya ili Karapınar ilçesi Belediye Meclisinin 32/3 sayılı kararı ile Türüdiye Mahallesinde bir caddeye Naci Ekşioğlu adı verilmiştir.
Babam çok sevdiği kaymakamlık görevini biz çocuklarının eğitimlerini düşünerek 1963 yılında bitirdi ve Ankara’da Danıştay hakimliği görevine geldi. Danıştay’da çalıştığı süre içerisinde 1971 yılında Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsünde yüksek lisans yaptı. Danıştay kontenjanından Anayasa Mahkemesi Hakimliği görevini ve daha sonra Uyuşmazlık Mahkemesi Hakimlik görevini yürüttü. 20 yıl süreyle Danıştay Savcılığı görevini üstlenerek 1991 yılında yaş haddinden emekli oldu.
Mülkiyeliler Derneği üyesi olan babam İdarecinin Sesi, Adalet Dergisi, Yeşil Ermenek Gazetesinde genel kültür, idarecinin yönetimi ve sosyal yaşam ile ilgili yazılar yazardı. Mülkiyeliler Derneğinde ve Ankara’daki Ermenek Kültür ve Yardımlaşma Derneğinde yönetim kurulu üyelikleri yaptı
Ona tüm yaşantısı boyunca sevgi ve saygısıyla destek olan mükemmel insan annemiz Sıdıka Ekşioğlu’nun 2001 yılındaki zamansız vefatından sonra, kardeşlerim emekli Edebiyat Öğretmeni Nihal Ekşioğlu, Doç. Dr. Meral Ekşioğlu ve Prof.Dr. Fatih Ekşioğlu ile, hiç yalnız bırakmadan, hep destek olduk, moral verdik, anılarını dinledik. Bu ulu çınar 20.01.2013 günü hakkın rahmetine kavuştu. Ruhu Şad, mekanı cennet olsun.
Prof. Dr. Ayşe Sevim GÖKALP
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
Çocuk Hastalıkları Öğretim Üyesi