ORUÇ VE ÖNEMİ
- Detaylar
- Kategori: Köşe Yazılarım
- Yayın tarihi: Perşembe, 21 Mayıs 2015 00:00
- Yazar: hasan-simsek
- Gösterim: 1886
ORUÇ VE ÖNEMİ
Müslüman Kime Denir?
Allah’ın varlığına, birliğine ve Peygamberimizin bildirdiklerine inanan kimseye Müslüman denir. Müslüman, Allah’ın buyruklarını, gereğince yerine getirir. Bizim Rabbimiz Allah, Peygamberimiz Hz. Muhammed, dinimiz İslâm, kitabımız Kur’an’dır. Müslüman bunların hepsine içtenlikle inanan insandır.
Müslüman Allah’a inanır, yalnız O’na şükreder, yalnız O’ndan yardım diler. Müslüman hiçbir zaman Allah yolundan ayrılmaz.
İslâm’ın Şartları
İnanan biz Müslümanların yapmamız gereken görevleri vardır. Bunların başlıcalarına İslâm’ın şartları adını veriyoruz, bu şartlar beş tanedir.
1.Allah’tan başka Tanrı olmadığına, Hz. Muhammed’in Allah’ın kulu ve elçisi olduğuna inanmak.
. Her gün beş vakit namaz kılmak
3. Ramazan ayında oruç tutmak
4. Her yıl (zenginse ) malının zekâtını vermek
5. Gücü yeterse ömründe bir kere Hac’ca gitmek.
Bu beş şart Müslümanların temel dini görevleridir. Bunlardan birincisi dinimizin temel inancını ortay koymaktadır. Ötekiler ise Allah’a karşı kulluk borcumuzdur. Müslüman duruma göre bu beş temel şartı yerine getirmekle görevlidir.. Bizim yazımızda işleyeceğimiz konu İslam’ın üçüncü şartı olan oruçtur.
Oruç, tan yerinin ağarmasından akşam güneş batıncaya kadar Allah için bir şey yiyip içmemektir. Oruç da namaz gibi bir ibadettir. Kameri ( Hicri takvime göre ) aylara göre Ramazan ayı boyunca tutulur.
Oruç tutacak kimsenin sağlam olması gerekir. Hasta olan bir kimsenin orucunu iyileştikten sonra tutması, yüce Allah’ın bir iznidir. Yolculuğa çıkanlar da evlerine döndükten sonra oruçlarını tutarlar. Ancak, isterlerse yolculuk sırasındada oruçlarını tutabilirler.
Oruç Nasıl Tutulur?
Oruç, sabah tan yerinin ağarmasıyla başlar, akşam güneş batıncaya kadar sürer. Bu süre içinde hiçbir şey yenilip içilmez. Bununla birlikte, oruç tutmak sabahtan akşama kadar sadece aç ve susuz durmak anlamına gelmez. Oruçlu olduğumuz sürece kötülüklerden, dedikodudan ve yalan söylemekten özellikle sakınmalıyız.
Oruca başlamadan önce yemek yenilir. Buna “sahur yemeği “ denir. Yemekten sonra ağzımızı iyice yıkarız. Bundan sonra oruç tutmak için niyet etmek gerekir.Orucun başlama zamanına “imsak “ vakti denir.O andan tibaren orucu bozacak her şeyden sakınmak gerekir.Orç ibadeti akşam güneş batıncaya kadar sürer. Akşamleyin orucumuzu açtığımız zamana “iftar “ vakti denir.İftar yemeğimiz yiyerek o günkü orucumuzu tamamlamış oluruz.İftara başlarken bir dua okuyarak Allah’ımıza şükredebiliriz..Peygamberimizin iftar vakti yaptığı dualardan biri şöyledir: “ Allah’ım, senin için oruç tutum. Sana inandım. Sana güvendim. Senin verdiğin yiyecekle orucumu açıyorum. Verdiğin nimetlere şükürler olsun.” İftar vakti bütün gününü Allah rızası için aç susuz geçiren oruçlunun en duygulu anıdır.Şu uzun günlerde ve sıcaklarda akşama kadar oruç tutup ibadet eden kullarının duyguların en iyi duyan şüphesiz yüce Allah’tır.
Oruçlu bir kimse, unutarak bir şey yer içerse orucu bozulmaz. Oruçlu kimse, bilerek yer içerse orucu bozulur. Bilerek bozdukları gün için bir günlük oruçtan başka, bu bir gün için sürekli iki ay oruç tutulması gerekir. Halk arasında 61 olarak da bilenen bu oruca “kefaret “ orucu denir. Yüce Allah hepimize kusursuz oruç tutmamızı nasip eylesin. 21.05.2015. Hasan ŞİMŞEK